ˆ

Ekran listy informacji

Blok przełączania pomiędzy informacjami aktualnymi i archiwalnymi

Lista informacji

Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu słodzenia.

Akapit nr 1 - brak tytułu

Tytuł:
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu słodzenia.
Sprawa:
Prawodawstwo wspólnotowe określa dozwolone praktyki enologiczne i ograniczenia przy produkcji wina. Obowiązkowi zgłoszenia podlegają takie zabiegi jak: wzbogacanie, odkwaszanie lub słodzenie.
Zgłoszenia zamiaru przeprowadzenia wzbogacania, odkwaszania i słodzenia, należy składać w Wojewódzkim Inspektoracie JHARS właściwym ze względu na miejsce wyrobu wina.
Słodzenie win może nastąpić wyłącznie przy użyciu:
– moszczu winogronowego,
– zagęszczonego moszczu winogronowego,
– rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego,
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu wina poddanego procesowi słodzenia nie może wzrosnąć o więcej niż 4 %. Słodzenie wina dopuszczone jest na etapie produkcji i handlu hurtowego. Podmioty zamierzające dokonać słodzenia prowadzą rejestry przychodu i rozchodu produktów wskazujące ilości moszczu winogronowego lub zagęszczonego moszczu winogronowego, które posiadają w celu przeprowadzenia słodzenia.
Podstawy prawne:
art. 37. ust. 1. ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2016 r., poz. 859 t.j.), zał. I D rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiającego  niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń.
Miejsce składania dokumentów:
Sekretariat
tel: 68 325 30 62
fax: 68 325 30 62 wew. 30
e-mail:
e-PUAP: /wijhars_zgora/skrytka
Wydział prowadzący sprawy:
Wydział Kontroli
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra
tel: 68 325 30 62 wew. 24
Wymagane dokumenty:
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu słodzenia.
Forma zgłoszenia:
Wypełnione „Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu słodzenia” należy złożyć do WIJHAR-S w Zielonej Górze nie później niż 48 godzin przed planowanym dniem rozpoczęcia zabiegu słodzenia.
Opłaty:
Brak.
Sposób załatwienia sprawy:
Wyznaczony Inspektor przeprowadza kontrole prawidłowości prowadzenia procesu słodzenia.
Wydział odpowiedzialny
za załatwienie sprawy:
Wydział Kontroli
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra
tel : 68 325 30 62 wew. 24

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Jarosław Ławrynowicz
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2017-03-30
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Jarosław Ławrynowicz
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2017-03-30 13:54:38
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Tomasz Szular
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2017-03-30 13:55:40
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Tomasz Szular
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2019-03-08 11:57:41
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
1297 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »