ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Aktualności Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze

Pobierz dane XMLDrukuj informację

Szczegóły informacji

Komunikat dot. niezamierzonej obecności alergenów w żywności - wytyczne czeskie

Informacja ogłoszona dnia 2019-05-31 13:33:34 przez Tomasz Szular

Akapit nr 1 - brak tytułu

NIEZAMIERZONA OBECNOŚĆ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI – WYTYCZNE CZESKIE
 
Według art. 36 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, str. 18 ze zm.) Komisja Europejska przyjmuje akty wykonawcze w odniesieniu do dobrowolnych informacji na temat żywności dotyczących  m.in. możliwej i niezamierzonej obecności w żywności substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. Niemniej jednak w przepisach unijnych dotyczących prawa żywnościowego a także w przepisach krajowych nie określono szczegółowych wymagań dotyczących podawania informacji o niezamierzonej obecności alergenów, które nie będąc składnikiem danego produktu pojawiły się w nim w wyniku zanieczyszczenia krzyżowego.  W przepisach nie zdefiniowano również pojęcia „śladowa ilość” oraz nie określono liczbowo śladowej ilości odnoszącej się do poszczególnych alergenów.
 
W związku z powyższym znakowanie typu: „może zawierać (…), „możliwa obecność (…)”, czy też inne tego typu informacje podane na opakowaniu żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego odnoszące się do alergenów, które nie są składnikami danego produktu, a mogły dostać się do niego w sposób niezamierzony, można uznać za dobrowolną informację na temat żywności zgodnie z art. 36 ust. 2 i 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, str. 18 ze zm.).
 
Informacja taka dla alergików jest ostrzeżeniem o możliwej zawartości alergenu, który może spowodować negatywne skutki zdrowotne. Brak tej informacji w oznakowaniu produktu
w przypadku, którego doszło do niezamierzonego zanieczyszczenia krzyżowego może stwarzać zagrożenie dla zdrowia lub życia konsumentów.
 
Należy jednak zauważyć, że niektóre Państwa Członkowskie UE mają własne zalecenia w tym zakresie. Przykładem takim są właśnie Czechy.
Czeskie Ministerstwo Rolnictwa wspólnie ze służbami kontrolnymi, tj. Państwową Inspekcją Rolno-Spożywczą (SZPI) oraz Państwową Inspekcją Weterynaryjną, odpowiedzialnymi za kontrolę bezpieczeństwa żywności w Czechach opracowało: „Krajowe wytyczne w sprawie oznakowania niezamierzonego występowania ilości substancji lub produktów powodujących alergię lub nietolerancję w żywności”, z  2.08.2018 r.
 
Przedmiotowy dokument jest dostępny w języku czeskim pod poniższym linkiem.
 
 
Mając na uwadze powyższe wytyczne polscy producenci, którzy zamierzają wysyłać lub już wysyłają na rynek czeski żywność przeznaczaną dla konsumenta finalnego, na której podają dobrowolną informację o możliwej obecności substancji lub produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji powinni zapoznać się z tymi wymaganiami. 

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2019-05-31
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Dorota Balińska-Hajduk
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2019-05-31 13:33:31
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2019-05-31 13:33:34
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2019-05-31 13:33:34
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
7124 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »
« powrót do poprzedniej strony