Ekran szczegółów informacji
Szczegóły informacji
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu słodzenia.
Informacja ogłoszona dnia 2017-03-30 13:55:40 przez Tomasz Szular
Akapit nr 1 - brak tytułu
Tytuł:
|
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu słodzenia.
|
Sprawa:
|
Prawodawstwo wspólnotowe określa dozwolone praktyki enologiczne i ograniczenia przy produkcji wina. Obowiązkowi zgłoszenia podlegają takie zabiegi jak: wzbogacanie, odkwaszanie lub słodzenie.
Zgłoszenia zamiaru przeprowadzenia wzbogacania, odkwaszania i słodzenia, należy składać w Wojewódzkim Inspektoracie JHARS właściwym ze względu na miejsce wyrobu wina.
Słodzenie win może nastąpić wyłącznie przy użyciu:
– moszczu winogronowego,
– zagęszczonego moszczu winogronowego,
– rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego,
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu wina poddanego procesowi słodzenia nie może wzrosnąć o więcej niż 4 %. Słodzenie wina dopuszczone jest na etapie produkcji i handlu hurtowego. Podmioty zamierzające dokonać słodzenia prowadzą rejestry przychodu i rozchodu produktów wskazujące ilości moszczu winogronowego lub zagęszczonego moszczu winogronowego, które posiadają w celu przeprowadzenia słodzenia.
|
Podstawy prawne:
|
art. 37. ust. 1. ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2016 r., poz. 859 t.j.), zał. I D rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń.
|
Miejsce składania dokumentów:
|
Sekretariat
tel: 68 325 30 62
fax: 68 325 30 62 wew. 30
e-mail:
e-PUAP: /wijhars_zgora/skrytka
|
Wydział prowadzący sprawy:
|
Wydział Kontroli
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra
tel: 68 325 30 62 wew. 24
|
Wymagane dokumenty:
|
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu słodzenia.
|
Forma zgłoszenia:
|
Wypełnione „Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu słodzenia” należy złożyć do WIJHAR-S w Zielonej Górze nie później niż 48 godzin przed planowanym dniem rozpoczęcia zabiegu słodzenia.
|
Opłaty:
|
Brak.
|
Sposób załatwienia sprawy:
|
Wyznaczony Inspektor przeprowadza kontrole prawidłowości prowadzenia procesu słodzenia.
|
Wydział odpowiedzialny
za załatwienie sprawy: |
Wydział Kontroli
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra tel : 68 325 30 62 wew. 24
|
Załączniki
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Jarosław Ławrynowicz |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2017-03-30 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Jarosław Ławrynowicz |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2017-03-30 13:54:38 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2017-03-30 13:55:40 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2019-03-08 11:57:41 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 2210 raz(y) |