ˆ

Ustawienia dostępności

Zmiana wielkości treści w serwisie
Zmiana kontrastu serwisu

Nagłówek strony

Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
  • BIP
  • Godło RP
ˆ

Strona główna

Blok przełączania pomiędzy informacjami aktualnymi i archiwalnymi

Lista informacji

Zapraszamy na stronę Służby Cywilnej

Akapit nr 1 - brak tytułu

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2019-09-25
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Tomasz Szular
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2019-09-25 14:36:05
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Tomasz Szular
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2019-09-25 14:36:07
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Tomasz Szular
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2019-09-25 14:36:07
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
199 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Znakowanie żywności symbolem ,,Produkt polski''

Akapit nr 1 - brak tytułu

Wspieraj polskich producentów, krajową gospodarkę i rolnictwo! Wybieraj żywność ze znakiem „Produkt polski”.
 

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, dotyczącym łatwiejszej identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców, wprowadzone zostały przepisy ustalające jednolite kryteria umożliwiające producentom żywności podawanie na opakowaniu informacji o krajowym pochodzeniu poprzez wprowadzone oznaczenie „Produkt polski”.
 
Znak „Produkt polski” dzięki prostej grafice, nawiązującej do polskiej flagi jest łatwo zauważalny przez konsumentów, którzy kraj pochodzenia produktu traktują jako jedno z kryteriów zakupu.
 
We wrześniu ruszy kontynuacja ogólnopolskiej kampanii informacyjnej pod hasłem „Produkt polski”. Jej oficjalny początek będzie miał miejsce 11 września br., podczas konferencji prasowej Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Założeniem kampanii jest budowanie patriotyzmu konsumenckiego oraz zwiększenie rozpoznawalności oznaczenia „Produkt polski” zarówno wśród producentów, jak i konsumentów.
 
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do włączenia się w realizację tej kampanii m.in. poprzez publikacje na stronie internetowej oraz w mediach społecznościowych plakatu informacyjnego lub umieszczanie w wybranych miejscach wydrukowanego plakatu. Informacja o kampanii lub przekazywane treści mogą być również uwzględnione w ramach działalności informacyjno-promocyjnej. Dzięki współpracy w takim zakresie będziemy mogli wspólnie dotrzeć do większego grona odbiorców.
 
Zachęcamy firmy do korzystania z materiałów, w tym plakatów, dostępnych na stronie „Polska smakuje” w zakładce „Produkt polski”: https://www.polskasmakuje.pl/produkt-polski/pliki-do-pobrania/. Materiały przygotowane są w taki sposób, aby można było dodać logo i nazwę firmy, organizacji czy instytucji. Na stronie www.polskasmakuje.pl powstanie również miejsce, w którym umieszczone zostaną logotypy i nazwy firm, organizacji, instytucji wspierających kampanię „Produkt polski”.
 
Resort rolnictwa jest również otwarty na inne propozycje, które mogłoby wesprzeć realizację kampanii. W takim przypadku prosimy o kontakt z Departamentem Promocji i Jakości Żywności MRiRW (tel. 22 623 16 32).

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2019-09-02
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Edyta Trojanowska-Jersz
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2019-09-02 12:52:57
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Tomasz Szular
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2019-09-02 12:52:59
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Tomasz Szular
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2019-09-02 12:53:37
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
419 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Komunikat dot. niezamierzonej obecności alergenów w żywności - wytyczne czeskie

Akapit nr 1 - brak tytułu

NIEZAMIERZONA OBECNOŚĆ ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI – WYTYCZNE CZESKIE
 
Według art. 36 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, str. 18 ze zm.) Komisja Europejska przyjmuje akty wykonawcze w odniesieniu do dobrowolnych informacji na temat żywności dotyczących  m.in. możliwej i niezamierzonej obecności w żywności substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. Niemniej jednak w przepisach unijnych dotyczących prawa żywnościowego a także w przepisach krajowych nie określono szczegółowych wymagań dotyczących podawania informacji o niezamierzonej obecności alergenów, które nie będąc składnikiem danego produktu pojawiły się w nim w wyniku zanieczyszczenia krzyżowego.  W przepisach nie zdefiniowano również pojęcia „śladowa ilość” oraz nie określono liczbowo śladowej ilości odnoszącej się do poszczególnych alergenów.
 
W związku z powyższym znakowanie typu: „może zawierać (…), „możliwa obecność (…)”, czy też inne tego typu informacje podane na opakowaniu żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego odnoszące się do alergenów, które nie są składnikami danego produktu, a mogły dostać się do niego w sposób niezamierzony, można uznać za dobrowolną informację na temat żywności zgodnie z art. 36 ust. 2 i 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…) (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, str. 18 ze zm.).
 
Informacja taka dla alergików jest ostrzeżeniem o możliwej zawartości alergenu, który może spowodować negatywne skutki zdrowotne. Brak tej informacji w oznakowaniu produktu
w przypadku, którego doszło do niezamierzonego zanieczyszczenia krzyżowego może stwarzać zagrożenie dla zdrowia lub życia konsumentów.
 
Należy jednak zauważyć, że niektóre Państwa Członkowskie UE mają własne zalecenia w tym zakresie. Przykładem takim są właśnie Czechy.
Czeskie Ministerstwo Rolnictwa wspólnie ze służbami kontrolnymi, tj. Państwową Inspekcją Rolno-Spożywczą (SZPI) oraz Państwową Inspekcją Weterynaryjną, odpowiedzialnymi za kontrolę bezpieczeństwa żywności w Czechach opracowało: „Krajowe wytyczne w sprawie oznakowania niezamierzonego występowania ilości substancji lub produktów powodujących alergię lub nietolerancję w żywności”, z  2.08.2018 r.
 
Przedmiotowy dokument jest dostępny w języku czeskim pod poniższym linkiem.
 
 
Mając na uwadze powyższe wytyczne polscy producenci, którzy zamierzają wysyłać lub już wysyłają na rynek czeski żywność przeznaczaną dla konsumenta finalnego, na której podają dobrowolną informację o możliwej obecności substancji lub produktów powodujących alergię lub reakcje nietolerancji powinni zapoznać się z tymi wymaganiami. 

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2019-05-31
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Dorota Balińska-Hajduk
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2019-05-31 13:33:31
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Tomasz Szular
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2019-05-31 13:33:34
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Tomasz Szular
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2019-05-31 13:33:34
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
1139 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Informacja o zbędnych i zużytych składnikach majątku ruchomego oraz prawa na dobrach niematerialnych

Informacja o zbędnych i zużytych składnikach majątku ruchomego oraz prawa na dobrach niematerialnych

Niniejszym, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Zielonej Górze, działając na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 4 kwietnia 2017 r. w sprawie szczegółowego sposobu gospodarowania niektórymi składnikami majątku Skarbu Państwa (Dz. U. 2017 poz. 729), informuje że posiada zużyte składniki majątku ruchomego zgodnie z tabelą załączoną poniżej:
 
L.p.
Nazwa
Nr ewidencyjny
Kwalifikacja
1
Laptop Acer TravelMate 5744 + oprogramowanie Office OEM
PIU.WI.4.48.487.04.74
Zbędny
2
Laptop Lenovo B580 + oprogramowanie Office OEM
PIU.WI.4.48.487.04.80
Zużyty
3
Stacja robocza Komputronik + Oprogramowanie Office 2010 Home and Business Komputronik
PST.WI.4.48.487.01.254
PWNiP.WI.06.08
Zbędny
4
Mysz Logitech RX250
-
Zużyty
5
Mysz Logitech M90
-
Zużyty
6
Oprogramowanie Office 2010 Home and Business
PWNiP.WI.06.06
Zużyty
7
Samochód Dacia LOGAN
ST.WI.7.74.741.03
Zbędny
8
Podgrzewacz wody
PST.WI.8.80.809.03.45
Zużyty
9
Telefon komórkowy
PIU.WI.6.62.623.04.51
Zużyty
10
Pendrive 512MB
PIU.WI.4.48.487.04.29
Zbędny
11
Torba do laptopa
PIU.WI.80.80.809.04.56
Zużyty
12
Torba do laptopa
PIU.WI.8.80.809.04.57
Zużyty
13 Lodówka PST.WI.80.80.809.01.01  Zużyty
 
Zgodnie z przedmiotowym rozporządzeniem ww. składniki mogą być przedmiotem  sprzedaży, najmu lub dzierżawy, przekazania lub darowizny.

Zainteresowane podmioty prosimy o kierowanie wniosków do Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze do dnia 06 maja 2019 r.
 
Wszelkich informacji udziela Pani Agnieszka Spiżak, tel. (68) 325 30 62 wewn. 23

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2019-04-18
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Tomasz Szular
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2019-04-18 13:34:27
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Tomasz Szular
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2019-04-18 13:35:12
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Tomasz Szular
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2019-04-25 14:00:36
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
1599 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Informacja o wyznaczeniu dnia wolnego 2 maja 2019

Akapit nr 1 - brak tytułu

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze informuje, że na podstawie § 2a ust. 1 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 25 kwietnia 2007 r. w sprawie czasu pracy pracowników urzędów administracji rządowej (Dz. U. poz. 505 oraz z 2008 r. poz. 295 i 775) zarządza się co następuje:
 
§ 1. Dla pracowników administracji rządowej dzień:
  • 2 maja 2019 r. ustala się dniem wolnym od pracy,
  • 11 maja 2019 r. wyznacza się dniem pracy.
§ 2. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania. 

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2019-04-16
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Bogdan Karwowski
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2019-04-16 08:59:44
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Tomasz Szular
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2019-04-16 09:00:48
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Tomasz Szular
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2019-04-16 09:13:41
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
1535 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Broszura "Kupuj świadomie"

Akapit nr 1 - brak tytułu

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2019-03-14
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Bogdan Karwowski
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2019-03-14 14:11:08
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Tomasz Szular
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2019-03-14 14:16:46
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Tomasz Szular
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2019-03-14 14:19:28
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
1787 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Narodowa Wystawa Rolnicza

Akapit nr 1 - brak tytułu

Uprzejmie informujemy, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi organizuje w dniach 30 listopada - 02 grudnia 2018 r. w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich Narodową Wystawę Rolniczą. Wystawa ta jest kluczowym wydarzeniem dla polskiego sektora rolno - spożywczego, wpisującym się w obchody 100-lecia Odzyskania przez Polskę Niepodległości. 
 
 

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Izabela Zdrojewska
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2018-11-20
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Izabela Zdrojewska
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2018-11-22 10:51:45
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Tomasz Szular
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2018-11-22 10:51:52
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Tomasz Szular
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2018-11-22 10:53:28
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
2580 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Obowiązkowy system rejestracji produktów spożywczych importowanych do Kataru

Akapit nr 1 - brak tytułu

Strona katarska poinformowała o nadchodzącym terminie uruchomienia elektronicznego systemu rejestracji importowanych produktów spożywczych, który jest dostępny na stronach Ministerstwa Zdrowia Publicznego: https://www.moph.gov.qa/health-services/Pages/port-health-and-food-control.aspx.
 
Za rejestrację odpowiadają katarscy importerzy. Zalecane jest natomiast upewnienie się przez polskie podmioty gospodarcze, że ich produkty zostaną przez katarskich partnerów w systemie odpowiednio wcześnie zgłoszone. Będzie to warunkować ich dopuszczenie do sprzedaży na rynku katarskim. Należy tego dokonać do kwietnia 2019 r., przy czym w przypadku produktów mleczarskich – od 30 listopada 2018 r.
 
Procedurę inspekcji żywności importowanej do Kataru przedstawia załączony przewodnik.

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Tomasz Zmiejko
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2018-10-10
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Tomasz Zmiejko
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2018-10-10 14:14:23
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Tomasz Szular
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2018-10-10 14:15:43
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Tomasz Szular
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2018-10-10 14:15:43
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
2805 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Broszura dla przedsiębiorców: „Brexit. Co powinien wiedzieć przedsiębiorca?”

Akapit nr 1 - brak tytułu

W związku z finałową fazą rozmów w sprawie BREXITu oraz przewidzianym na dzień 30 marca 2019 roku opuszczeniem Unii Europejskiej przez Wielką Brytanię, Ministerstwo Spraw Zagranicznych przygotowało broszurę Brexit. Co powinien wiedzieć przedsiębiorca?”.
 
Celem broszury jest zwiększenie świadomości na temat konsekwencji wyjścia Wielkiej Brytanii z UE. Broszura przedstawia szczegółowy zakres pytań, na które powinni sobie odpowiedzieć przedsiębiorcy oraz ma na celu wsparcie w zidentyfikowaniu potencjalnych utrudnień, a tym samym dostosowaniu modelu biznesowego do nowych okoliczności.
 
Zachęcamy do lektury zamieszczonego materiału pod adresem: https://www.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/wiadomosci/prezentacja_broszury__brexit__co_powinien_wiedziec_przedsiebiorca_, ponieważ bez względu na ostateczny scenariusz wyjścia, BREXIT może wiązać się ze zmianami warunków prowadzenia działalności dla polskich przedsiębiorców.

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Joanna Maryniak-Szpilarska
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2018-09-20
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Joanna Maryniak-Szpilarska
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2018-09-20 10:50:50
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Tomasz Szular
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2018-09-20 10:50:53
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Tomasz Szular
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2018-09-20 10:50:53
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
2895 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Ankieta dot. działalności eksportowej firm

Akapit nr 1 - brak tytułu

W związku z pismem otrzymanym od Krajowego Ośrodka Doradztwa Rolnictwa, który w ramach prowadoznych działań informacyjnych i promocyjnych kreujących pozytywny wizerunek polskiej żywności na rynkach zagranicznych, udziela pomocy krajowym producentom żywności w rozszerzaniu eksportowej działalności handlowej, przekazujemy ankietę skierowaną do firm eksportujących lub planujących rozpocząć działalność eksportową. 
 
Ankieta jest dobrowolna i została opracowana przez KOWR.
 
Celem ankiety jest pozyskanie informacji od przedsiębiorców prowadzących już działalność eksportową lub planujących rozpocząć taką działalność, zakresie grup produktów cieszących się popytem oraz preferowanych kierunków eksportu, a także pozyskanie wiedzy na temat zainteresowania firm działaniami promocyjnymi realizowanymi przez KOWR. 
 
Przedsiębiorcy, którzy będą zainteresowani udostępnieniem danych są proszeni o zwrot wypełnionych ankiet bezpośrednio do KOWR na adres wskazany w ankiecie, tj. .
 
 

Załączniki

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Andrzej Romaniuk
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2018-09-20
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Jarosław Ławrynowicz
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2018-09-20 10:45:45
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Tomasz Szular
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2018-09-20 10:46:23
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Tomasz Szular
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2018-09-20 10:46:23
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
2803 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Nawigacja między stronami listy informacji