Tytuł:
|
Kontrola zgodności ze specyfikacją procesu produkcji produktu posiadającego zarejestrowaną nazwę jako chroniona nazwa pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) lub gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS).
|
Sprawa:
|
Ocena zgodności procesu produkcji ze specyfikacją.
|
Przedmiot sprawy:
|
Wydanie Świadectwa Jakości Handlowej potwierdzającego zgodność procesu produkcji produktu rolnego lub środka spożywczego ze specyfikacją.
|
Podstawy prawne:
|
Art. 42 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U z 2005 r. Nr 10, poz. 68, z późn. zm.).
|
Miejsce składania dokumentów:
|
Sekretariat
tel: 68 325 30 62
fax: 68 325 30 62 wew. 30
e-mail: wizielonagora@ijhars.gov.pl
e-PUAP: /wijhars_zgora/skrytka
|
Wydział prowadzący sprawy:
|
Wydział Kontroli
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra
tel: 68 325 30 62 wew. 24
Zamiejscowy Wydział Kontroli w Rzepinie
ul. Bohaterów Radzieckich 47
69-110 Rzepin
tel: 95 759 64 35
|
Wymagane dokumenty:
|
Wniosek o kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji produktu posiadającego zarejestrowaną nazwę jako chroniona nazwa pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) lub gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS).
|
Forma zgłoszenia:
|
Kontrola zgodności procesu produkcji produktu posiadającego Chronioną Nazwę Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) lub będącego Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością (GTS), dokonywana jest na wniosek producenta w zakresie wynikającym ze specyfikacji produktu.
Wypełniony „Wniosek o kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji produktu posiadającego zarejestrowaną nazwę jako chroniona nazwa pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) lub gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS)” z podpisem wnioskodawcy należy przekazać (przesłać pocztą lub dostarczyć osobiście) do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. |
Opłaty:
|
Za dokonanie oceny i wydanie świadectwa pobiera się opłaty ustalone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2015 r. w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat (Dz. U. z 2015 r., poz. 2328).
Ww. opłaty należy wnieść przed wydaniem świadectwa jakości przelewem na konto WIJHAR-S w Zielonej Górze :
45 1010 1704 0009 9622 3100 0000
|
Sposób załatwienia sprawy:
|
Wyznaczony Inspektor dokonuje oceny pod kątem zgodności procesu produkcji ze specyfikacją. Po dokonaniu oceny Wojewódzki Inspektor wydaje świadectwo jakości potwierdzające zgodność procesu produkcji produktu rolnego lub środka spożywczego ze specyfikacją z określonym terminem ważności.
|
Wydział odpowiedzialny
za załatwienie sprawy: |
Wydział Kontroli
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra tel : 68 325 30 62 wew. 24
Zamiejscowy Wydział Kontroli w Rzepinie
ul. Bohaterów Radzieckich 47
69-110 Rzepin
tel: 95 759 64 35
|