ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Rejestr zmian

Pobierz dane XMLDrukuj informację

Szczegóły informacji

Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu

Niniejszy dokument jest wersją archiwalną.
Informacja ogłoszona dnia 2015-01-27 09:01:08 przez Tomasz Szular

Wydział Nadzoru

Do zakresu działania Wydziału Nadzoru należy w szczególności:
 
  • przyjmowanie i gromadzenie danych podmiotów gospodarczych, dokonujących zgłoszenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi zgodnie z art. 12 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
  • sprawowanie nadzoru nad jednostkami certyfikującymi rolnictwo ekologiczne w zakresie objętym przepisami ustawy o rolnictwie ekologicznym;
  • kontrola zgodności procesu wytwarzania produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowaną tradycyjną specjalnością ze specyfikacją, wydawanie w imieniu organu świadectw Jakości Handlowej;
  • prowadzenie rejestru w zakresie pobierania próbek, ustalania klas jakości handlowej lub sposobu produkcji określonych artykułów rolno-spożywczych;
  • opracowywanie informacji o wynikach kontroli, okresowych sprawozdań statystycznychi zestawień z zakresu pracy merytorycznej Inspektoratu;
  • weryfikacja wniosków i przygotowanie projektów decyzji w sprawie pozwolenia na zastosowanie odstępstw od warunków produkcji ekologicznej określonych w Rozporządzeniu Rady (WE) 889/2008;
  • przygotowanie materiałów pomocniczych w zakresie szkoleń organizowanych przez Inspektorat oraz zaświadczeń dla uczestników szkoleń;
  • nadzór i obsługa systemów informatycznych, obsługa techniczna BIP oraz strony internetowej;
  • przyjmowanie w sprawach skarg i wniosków oraz spraw dotyczących ustawowych zadań, prowadzenie centralnego rejestru skarg i wniosków oraz spraw dotyczących ustawowych zadań;
  • nadzór nad zbiorem aktów prawnych;
  • prowadzenie punktu konsultacyjno-informacyjnego w zakresie przepisów prawnych dotyczących urzędowej kontroli żywności;
  • prowadzenie rejestrów w zakresie prac wydziału;
  • prowadzenie ewidencji ilości świeżych owoców i warzyw wprowadzonych do obrotuhandlowego;                
  • prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego, przygotowywanie projektów postanowień, decyzji administracyjnych;
  • realizacja strategii medialnej Wojewódzkiego Inspektoratu, współpraca ze środkami masowego przekazu oraz opracowywanie materiałów dla potrzeb środków masowego przekazu;
  • rozpatrywanie wniosków o udzielenie informacji publicznej;
  • wykonywanie innych prac zlecanych przez Wojewódzkiego Inspektora oraz Jego Zastępcę.
« powrót do poprzedniej strony