Rejestr zmian
Pobierz dane XMLDrukuj informacjęSzczegóły informacji
Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu
Niniejszy dokument jest wersją archiwalną.
Informacja ogłoszona dnia 2015-01-27 09:01:08 przez Tomasz Szular
Wydział Nadzoru
Do zakresu działania Wydziału Nadzoru należy w szczególności:
- przyjmowanie i gromadzenie danych podmiotów gospodarczych, dokonujących zgłoszenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi zgodnie z art. 12 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
- sprawowanie nadzoru nad jednostkami certyfikującymi rolnictwo ekologiczne w zakresie objętym przepisami ustawy o rolnictwie ekologicznym;
- kontrola zgodności procesu wytwarzania produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowaną tradycyjną specjalnością ze specyfikacją, wydawanie w imieniu organu świadectw Jakości Handlowej;
- prowadzenie rejestru w zakresie pobierania próbek, ustalania klas jakości handlowej lub sposobu produkcji określonych artykułów rolno-spożywczych;
- opracowywanie informacji o wynikach kontroli, okresowych sprawozdań statystycznychi zestawień z zakresu pracy merytorycznej Inspektoratu;
- weryfikacja wniosków i przygotowanie projektów decyzji w sprawie pozwolenia na zastosowanie odstępstw od warunków produkcji ekologicznej określonych w Rozporządzeniu Rady (WE) 889/2008;
- przygotowanie materiałów pomocniczych w zakresie szkoleń organizowanych przez Inspektorat oraz zaświadczeń dla uczestników szkoleń;
- nadzór i obsługa systemów informatycznych, obsługa techniczna BIP oraz strony internetowej;
- przyjmowanie w sprawach skarg i wniosków oraz spraw dotyczących ustawowych zadań, prowadzenie centralnego rejestru skarg i wniosków oraz spraw dotyczących ustawowych zadań;
- nadzór nad zbiorem aktów prawnych;
- prowadzenie punktu konsultacyjno-informacyjnego w zakresie przepisów prawnych dotyczących urzędowej kontroli żywności;
- prowadzenie rejestrów w zakresie prac wydziału;
- prowadzenie ewidencji ilości świeżych owoców i warzyw wprowadzonych do obrotuhandlowego;
- prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego, przygotowywanie projektów postanowień, decyzji administracyjnych;
- realizacja strategii medialnej Wojewódzkiego Inspektoratu, współpraca ze środkami masowego przekazu oraz opracowywanie materiałów dla potrzeb środków masowego przekazu;
- rozpatrywanie wniosków o udzielenie informacji publicznej;
- wykonywanie innych prac zlecanych przez Wojewódzkiego Inspektora oraz Jego Zastępcę.