ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Rejestr zmian

Pobierz dane XMLDrukuj informację

Szczegóły informacji

Informacje dla kandydatów na rzeczoznawców

Niniejszy dokument jest wersją archiwalną.
Informacja ogłoszona dnia 2016-04-04 12:54:38 przez Tomasz Szular

Akapit nr - brak tytułu

Zgodnie z Ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych pobieranie próbek, ustalanie klas jakości oraz sposobu produkcji określonych artykułów rolno-spożywczych na zlecenie zainteresowanych przedsiębiorców, mogą oprócz pracowników Inspekcji JHARS, przeprowadzać rzeczoznawcy wpisani do rejestru, prowadzonego przez Wojewódzkiego Inspektora, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania rzeczoznawcy.
 
Zagadnienia dotyczące zakresu i trybu działań Inspekcji w zakresie nadawania uprawnień rzeczoznawcom, jak i zakresu działania i obowiązków rzeczoznawców są regulowane przepisami:
 
  • Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jedn. Dz.U. z 2023 r., poz.1980 ),
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2016 r. w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (tekst jedn.  Dz. U. z 2020 r. poz. 444 )
  • rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej poszczególnych asortymentów artykułów rolno-spożywczych (akty wykonawcze do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych).
 
Wprowadzone zmiany dotyczą m.in. art. 35 w zakresie nabywania uprawnień do pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych oraz ustalania klas jakości określonych artykułów rolno-spożywczych.
« powrót do poprzedniej strony