Ekran szczegółów informacji
Szczegóły informacji
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu wzbogacania.
Informacja ogłoszona dnia 2017-03-30 14:00:06 przez Tomasz Szular
Akapit nr 1 - brak tytułu
Tytuł:
|
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu wzbogacania.
|
Sprawa:
|
Prawodawstwo wspólnotowe określa dozwolone praktyki enologiczne i ograniczenia przy produkcji wina. Obowiązkowi zgłoszenia podlegają takie zabiegi jak: wzbogacanie, odkwaszanie lub słodzenie.
Zgłoszenia zamiaru przeprowadzenia wzbogacania, odkwaszania i słodzenia, należy składać w Wojewódzkim Inspektoracie JHARS właściwym ze względu na miejsce wyrobu wina.
Zwiększenie naturalnej zawartości alkoholu może być osiągane w drodze:
– dodania sacharozy, zagęszczonego moszczu winogronowego lub rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego – w przypadku świeżych winogron, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji oraz młodego wina w trakcie fermentacji,
– dodanie sacharozy, zagęszczonego moszczu winogronowego lub rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego lub poprzez częściowe zagęszczenie łącznie z odwróconą osmozą – w przypadku moszczu winogronowego,
– poprzez częściowe zagęszczenie w wyniku schłodzenia – w przypadku wina.
Zwiększenie naturalnej zawartości objętościowej alkoholu nie może przekraczać 3 % obj. w stosunku do naturalnej zawartości alkoholu ustalonej dla surowca poddawanego wzbogaceniu. Pozostałe limity określone są w prawie UE.
Szczegóły dotyczące czynności zwiększenia stężenia alkoholu, należy odnotować w rejestrze niezwłocznie po zakończeniu czynności wzbogacania.
|
Podstawy prawne:
|
art. 37. ust. 1. ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2016 r., poz. 859 t.j.), zał. VIII rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007.
|
Miejsce składania dokumentów:
|
Sekretariat
tel: 68 325 30 62
fax: 68 325 30 62 wew. 30
e-mail:
e-PUAP: /wijhars_zgora/skrytka
|
Wydział prowadzący sprawy:
|
Wydział Kontroli
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra
tel: 68 325 30 62 wew. 24
|
Wymagane dokumenty:
|
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu wzbogacania
|
Forma zgłoszenia:
|
Wypełnione „Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu wzbogacania” należy złożyć do WIJHAR-S w Zielonej Górze nie później niż na 2 dni robocze przed planowanym terminem rozpoczęcia zabiegu wzbogacania.
|
Opłaty:
|
Brak.
|
Sposób załatwienia sprawy:
|
Wyznaczony Inspektor przeprowadza kontrole prawidłowości prowadzenia procesu wzbogacania.
|
Wydział odpowiedzialny
za załatwienie sprawy: |
Wydział Kontroli
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra tel : 68 325 30 62 wew. 24
|
Załączniki
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Jarosław Ławrynowicz |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2017-03-30 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Jarosław Ławrynowicz |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2017-03-30 13:58:37 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2017-03-30 14:00:06 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2019-03-08 11:53:50 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 2184 raz(y) |