RZECZOZNAWCY
Ze względu na trudną sytuację finansową GIJHARS została wstrzymana realizacja egzaminów kwalifikacyjnych na rzeczoznawców do odwołania.
Zgodnie z art. 35, ust. 1 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jednolity Dz.U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577) pobieranie próbek, ustalanie klas jakości oraz sposobu produkcji określonych artykułów rolno-spożywczych na zlecenie zainteresowanych przedsiębiorców mogą, poza pracownikami Inspekcji, przeprowadzać tylko osoby wpisane do rejestru rzeczoznawców, zwane dalej „rzeczoznawcami”
Decyzję o wpisie, odmowie wpisu bądź skreśleniu z rejestru rzeczoznawców wydaje wojewódzki inspektor prowadzący rejestr rzeczoznawców.
Warunkiem wpisu do rejestru rzeczoznawców jest posiadanie wiedzy praktycznej i teoretycznej z zakresu zasad klasyfikacji, sposobu produkcji oraz pobierania próbek danego rodzaju artykułu rolno-spożywczego, potwierdzone zdaniem, co 3 lata egzaminu przed komisją kwalifikacyjną powołaną przez Głównego Inspektora.
Osobie wpisanej do rejestru rzeczoznawców wojewódzki inspektor wydaje zaświadczenie o wpisie oraz imienną pieczęć.
Zagadnienia dotyczące zakresu i trybu działań Inspekcji w zakresie nadawania uprawnień rzeczoznawcom, jak i zakresu działania i obowiązków rzeczoznawców są regulowane przepisami:
- Ustawy z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn.zm.),
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lutego 2003r. w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowaniem tych czynności (Dz.U. z 2003 r. Nr 35, poz. 300, Dz.U. z 2005 r. Nr 181, poz. 1511),
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej poszczególnych asortymentów artykułów rolno-spożywczych Dokumentowanie czynności wykonywanych przez rzeczoznawców reguluje Rozporządzenie MRiRW z dnia 5 lutego 2003 r. (Dz.U. Nr 35, poz. 300 z późn. zm.)
Wykaz specjalizacji, z których można uzyskać uprawnienia rzeczoznawcy:
Mięso i jego przetwory
Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP
Klasyfikacja tusz wołowych i owczych w systemie EUROP
Drób i jego przetwory
Gęś owsiana
Dziczyzna
Ryby i ich przetwory
Mleko i jego przetwory
Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i ich przetwory
Nasiona roślin oleistych
Oleje i tłuszcze roślinne
Buraki cukrowe i ich przetwory
Owoce i warzywa świeże
Owoce i warzywa przetworzone
Kwiaty cięte i doniczkowe
Koncentraty spożywcze (w tym: miód, ziarno kakaowe i jego przetwory)
Ziarno i przyprawy
Piwo i surowce browarnicze
Wino i produkty winiarskie
Kawa i herbata
Tytoń i chmiel( w tym jego przetwory)
Produkty przemysłu ziemniaczanego
Wyroby spirytusowe
Opłata za egzamin kwalifikacyjny na rzeczoznawcę ustalona jest w wysokości 162,00 zł.
Opłata za godzinę szkolenia rzeczoznawców ustalona jest w wysokości 32,00 zł.
(Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lutego 2003 r. Dz. U. Nr 35 poz. 300 z póź.zm.).
Zainteresowani proszeni są o składanie pisemnych zgłoszeń na adres: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z/s w Zielonej Górze ul. Boh.Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra
W przypadku ewentualnych pytań prosimy o kontakt:
Edyta Trojanowska-Jersz
Wydział Nadzoru
tel. /fax 068 325 30 62, e.mail: e.trojanowska-jersz@wijhars.zgora.pl
plik do pobrania:
- Zgłoszenie kandydata na rzeczoznawcę