Biuletyn Informacji Publicznej
Biuletyn Informacji PublicznejBiuletyn Informacji PublicznejBiuletyn Informacji Publicznej

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze

Piątek, 23 stycznia 2015

Wydział nadzoru
Szczegółowe dane komórki

Nazwa komórki

Wydział nadzoru

Telefon

68 325 30 62 wewn. 25

Dodatkowe informacje

2. Do zakresu działania Wydziału Nadzoru należy w szczególności:

  1. przyjmowanie i gromadzenie danych podmiotów gospodarczych, dokonujących zgłoszenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi zgodnie z art. 12 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
  2. sprawowanie nadzoru nad jednostkami certyfikującymi rolnictwo ekologiczne w zakresie objętym przepisami ustawy o rolnictwie ekologicznym;
  3. kontrola zgodności procesu wytwarzania produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowaną tradycyjną specjalnością ze specyfikacją, wydawanie w imieniu organu świadectw Jakości Handlowej;
  4. prowadzenie rejestru w zakresie pobierania próbek, ustalania klas jakości handlowej lub sposobu produkcji określonych artykułów rolno-spożywczych;
  5. opracowywanie informacji o wynikach kontroli, okresowych sprawozdań statystycznychi zestawień z zakresu pracy merytorycznej Inspektoratu;
  6. weryfikacja wniosków i przygotowanie projektów decyzji w sprawie pozwolenia na zastosowanie odstępstw od warunków produkcji ekologicznej określonych w Rozporządzeniu Rady (WE) 889/2008;
  7. przygotowanie materiałów pomocniczych w zakresie szkoleń organizowanych przez Inspektorat oraz zaświadczeń dla uczestników szkoleń;
  8. nadzór i obsługa systemów informatycznych, obsługa techniczna BIP oraz strony internetowej;
  9. przyjmowanie w sprawach skarg i wniosków oraz spraw dotyczących ustawowych zadań, prowadzenie centralnego rejestru skarg i wniosków oraz spraw dotyczących ustawowych zadań;
  10. nadzór nad zbiorem aktów prawnych;
  11. prowadzenie punktu konsultacyjno-informacyjnego w zakresie przepisów prawnych dotyczących urzędowej kontroli żywności;
  12. prowadzenie rejestrów w zakresie prac wydziału;
  13. prowadzenie ewidencji ilości świeżych owoców i warzyw wprowadzonych do obrotuhandlowego;                
  14. prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego, przygotowywanie projektów postanowień, decyzji administracyjnych;
  15. realizacja strategii medialnej Wojewódzkiego Inspektoratu, współpraca ze środkami masowego przekazu oraz opracowywanie materiałów dla potrzeb środków masowego przekazu;
  16. rozpatrywanie wniosków o udzielenie informacji publicznej;
  17. wykonywanie innych prac zlecanych przez Wojewódzkiego Inspektora oraz Jego Zastępcę.

 

Komórka nadrzędna

Wojewódzki Inspektorat

Osoba wytwarzająca informację: Karwowski Bogdan
Data wytworzenia informacji: 20-01-2010
Osoba wprowadzająca informację: Szular Tomasz
Data wprowadzenia informacji: 26-03-2009

Pracownicy

Kadencja

 

Imię i Nazwisko

Dariusz Burzyński

Stanowisko

 

Imię i Nazwisko

Józef Hass

Stanowisko

 

Imię i Nazwisko

Justyna Magdziarz

Stanowisko

 

Imię i Nazwisko

Edyta Trojanowska-Jersz

Stanowisko

Kierownik wydziału

Biuletyn Informacji Publicznej

>kontakt

do góry