ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Ekran szczegółów informacji

Pobierz dane XMLDrukuj informację

Szczegóły informacji

Informacje dla kandydatów na rzeczoznawców

Niniejszy dokument jest wersją archiwalną.
Informacja ogłoszona dnia 2016-04-04 12:54:38 przez Tomasz Szular

Akapit nr - brak tytułu

Zgodnie z Ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jednolity: Dz.U. z 2015r., poz. 678) pobieranie próbek, ustalanie klas jakości oraz sposobu produkcji określonych artykułów rolno-spożywczych na zlecenie zainteresowanych przedsiębiorców, mogą oprócz pracowników Inspekcji JHARS, przeprowadzać rzeczoznawcy wpisani do rejestru, prowadzonego przez Wojewódzkiego Inspektora, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania rzeczoznawcy.
 
Zagadnienia dotyczące zakresu i trybu działań Inspekcji w zakresie nadawania uprawnień rzeczoznawcom, jak i zakresu działania i obowiązków rzeczoznawców są regulowane przepisami:
  • Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jedn. Dz.U. z 2015 r., poz. 678 ),
  • Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lutego 2003 r. w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowaniem tych czynności (tekst jedn. Dz.U. z 2014 r., poz. 102),
  • Rozporządzenie Ministra rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2016 r. w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. z 2016 r., poz. 398),
  • rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej poszczególnych asortymentów artykułów rolno-spożywczych.
 
Wprowadzone zmiany dotyczą m.in. art. 35 w zakresie nabywania uprawnień do pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych oraz ustalania klas jakości określonych artykułów rolno-spożywczych.
« powrót do poprzedniej strony