ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Ekran szczegółów informacji

Pobierz dane XMLDrukuj informację

Szczegóły informacji

Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu słodzenia.

Niniejszy dokument jest wersją archiwalną.
Informacja ogłoszona dnia 2017-03-30 13:55:40 przez Tomasz Szular

Akapit nr - brak tytułu

Tytuł:
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu słodzenia.
Sprawa:
Prawodawstwo wspólnotowe określa dozwolone praktyki enologiczne i ograniczenia przy produkcji wina. Obowiązkowi zgłoszenia podlegają takie zabiegi jak: wzbogacanie, odkwaszanie lub słodzenie.
Zgłoszenia zamiaru przeprowadzenia wzbogacania, odkwaszania i słodzenia, należy składać w Wojewódzkim Inspektoracie JHARS właściwym ze względu na miejsce wyrobu wina.
Słodzenie win może nastąpić wyłącznie przy użyciu:
– moszczu winogronowego,
– zagęszczonego moszczu winogronowego,
– rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego,
Całkowita objętościowa zawartość alkoholu wina poddanego procesowi słodzenia nie może wzrosnąć o więcej niż 4 %. Słodzenie wina dopuszczone jest na etapie produkcji i handlu hurtowego. Podmioty zamierzające dokonać słodzenia prowadzą rejestry przychodu i rozchodu produktów wskazujące ilości moszczu winogronowego lub zagęszczonego moszczu winogronowego, które posiadają w celu przeprowadzenia słodzenia.
Podstawy prawne:
art. 37. ust. 1. ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2016 r., poz. 859 t.j.), zał. I D rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiającego  niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń.
Miejsce składania dokumentów:
Sekretariat
tel: 68 325 30 62
fax: 68 325 30 62 wew. 30
e-mail:
e-PUAP: /wijhars_zgora/skrytka
Wydział prowadzący sprawy:
Wydział Kontroli
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra
tel: 68 325 30 62 wew. 24
Wymagane dokumenty:
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu słodzenia.
Forma zgłoszenia:
Wypełnione „Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu słodzenia” należy złożyć do WIJHAR-S w Zielonej Górze nie później niż 48 godzin przed planowanym dniem rozpoczęcia zabiegu słodzenia.
Opłaty:
Brak.
Sposób załatwienia sprawy:
Wyznaczony Inspektor przeprowadza kontrole prawidłowości prowadzenia procesu słodzenia.
Wydział odpowiedzialny
za załatwienie sprawy:
Wydział Kontroli
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra
tel : 68 325 30 62 wew. 24

Załączniki

« powrót do poprzedniej strony