Strona główna
Blok przełączania pomiędzy informacjami aktualnymi i archiwalnymi
Lista informacji
Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Zielona Góra
Akapit nr 1 - brak tytułu
Pobierz dane XML Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Zielona Góra Drukuj informację Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Zielona Góra
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Tomasz Szular |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2015-01-29 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Tomasz Szular |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2015-01-29 09:31:54 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2015-01-29 09:33:58 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2015-01-29 09:33:57 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 6329 raz(y) |
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Akapit nr 1 - brak tytułu
Pobierz dane XML Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Drukuj informację Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Tomasz Szular |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2015-01-29 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Tomasz Szular |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2015-01-29 09:27:29 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: Tomasz Szular |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2015-01-29 09:28:04 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: Tomasz Szular |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2024-03-13 14:26:24 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 6489 raz(y) |
Lubuski Urząd Wojewódzki
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Tomasz Szular |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2015-01-29 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Tomasz Szular |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2015-01-29 09:25:53 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2015-01-29 09:28:00 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2015-11-09 09:12:03 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 6478 raz(y) |
Podstawy prawne
Akapit nr 1 - brak tytułu
Wojewódzki Inspektorat JHARS w Zielonej Górze działa na podstawie:
- ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz. 1980),
- ustawy z dnia 23 czerwca 2022 roku o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz.1235),
- ustawy z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2023r. poz. 588),
- ustawy z dnia 7 maja 2009 roku o towarach paczkowanych (Dz. U. z 2020 r. poz. 2255),
- ustawy z dnia 12 września 2002 roku o normalizacji (t.j. Dz. U. z 2015 r. poz. 1483),
- ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 roku kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 1124),
- ustawy z dnia 11 maja 2001 roku prawo o miarach (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2063),
- ustawy z dnia 23 sierpnia 2007 roku o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 845),
- ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r., poz. 1448),
- ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu (t.j. Dz. U. z 2023r., poz.1318),
- ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 550),
- ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (t.j. Dz. U. z 2024 r., poz. 105),
- ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych (Dz. U. z 2022 r., poz. 546),
- ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz.1502),
- ustawy z dnia 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1584),
- ustawy z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2023r. poz. 588).
- ustawy z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych ( t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 1160),
- ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (t.j. Dz. U. z 2023 r., poz. 1689),
- ustawy z dnia 6 marca 2018 r. prawo przedsiębiorców (t.j. Dz. U. z 2023 r., poz. 221),
- ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 2505),
- ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz.775),
- ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (t.j. Dz. U. 2023r. poz. 1270),
- ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (t.j. Dz. U. 2023r. poz. 120),
- ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 2111),
- ustawy z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych (Dz. U. z 2015 r., poz. 1160),
- ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (t.j. Dz. U. 2022 r., poz. 1691),
- ustawy z dnia 7 października 1999 r. o języku polskim (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 672 z późn. zm.),
- ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 2151 z późn. zm.),
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 września 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (t.j. Dz. U. z 2021r., poz. 1624),
- rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie nadania funkcjonariuszom Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa uprawnień do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego (t.j. Dz. U. z 2013r., poz. 1213 z późn. zm.),
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 grudnia 2002r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych (Dz.U. z 2002 r. Nr 214, poz. 1813 z późn. zm.);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 grudnia 2007 r. w sprawie upoważnienia Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych do wykonywania zadań w sprawach uznawania kwalifikacji w zawodach regulowanych (Dz. U. z 2017 r., poz. 86),
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 lutego 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ekstraktów kawy i ekstraktów cykorii (Dz.U. z 2003 r. Nr 52, poz. 463 z późn.zm.);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 7 marca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 2003 r. Nr 59, poz. 526 z późn. zm.);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych (Dz.U. z 2003 r. Nr 143, poz. 1398 z późn. zm.);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2003 r. Nr 177, poz. 1733, z późn.zm.);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. z 2014 r. poz. 494, z późn. zm.);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. z 2023 r., poz. 2513);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz.U. z 2020 r. poz. 371);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego (Dz.U. z 2004 r. Nr 5, poz. 36);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2003 r. w sprawie metod analiz jaj kurzych (Dz.U. z 2003 r. Nr 230, poz. 2309);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie metod analiz mięsa drobiowego (Dz.U. z 2004 r. Nr 34, poz. 301);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 lutego 2004 r. w sprawie metod analiz niektórych produktów i półproduktów przemysłu cukrowniczego (Dz.U. z 2004 r. Nr 37, poz. 334);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania niektórych grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej (Dz.U. z 2004 r. Nr 83, poz. 772);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 kwietnia 2004 r. w sprawie metody analizy zawartości kwasu erukowego w niektórych artykułach rolno-spożywczych (Dz.U. z 2004 r. Nr 73, poz. 663);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 8 lipca 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej oraz metod analiz niektórych rodzajów mleka zagęszczonego i mleka w proszku, przeznaczonego do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2024 r. poz. 28);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lipca 2004 r. w sprawie wzoru znaku jakości artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2004 r. Nr 170, poz. 1794);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 29 lipca 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej oraz metod analiz kazein spożywczych i kazeinianów spożywczych (Dz.U. z 2023 r., poz. 2489);
- rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 lipca 2008 r. w sprawie nadania inspektorom Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa uprawnień do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego (Dz.U. z 2013 r. poz. 1213);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie metod analiz związanych z dokonywaniem oceny miodu (Dz.U z 2009 r. Nr 17, poz. 94, z późn. zm.);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 maja 2009 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania nieprzeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta finalnego niektórych grup i rodzajów opakowanych artykułów rolno-spożywczych lub artykułów rolno-spożywczych bez opakowań (Dz.U. z 2014 r. poz. 634, z późn. zm.);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 stycznia 2013 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz.U. z 2020 r. poz. 1934, z późn. zm.);
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 grudnia 2014 r. w sprawie wzorów formularzy służących do sporządzania kwartalnych i rocznych informacji o liczbie uzyskanych tusz wołowych i wieprzowych w poszczególnych klasach jakości (Dz.U. z 2020 r. poz. 49);
- rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin (…),
- rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007,
- rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,
- rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego,
- rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (…) rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG,
- rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 767/2009 z dnia 13 lipca 2009 r. w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz, zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady i uchylające dyrektywę Rady 79/373/EWG, dyrektywę Komisji 80/511/EWG, dyrektywy Rady 82/471/EWG, 83/228/EWG, 93/74/EWG, 93/113/WE i 96/25/WE oraz decyzję Komisji 2004/217/WE,
- rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/2306 z dnia 21 października 2021 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 o przepisy dotyczące kontroli urzędowych w odniesieniu do przesyłek produktów ekologicznych i produktów w okresie konwersji przeznaczonych do przywozu do Unii oraz o przepisy dotyczące świadectwa kontroli,
- rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych,
- rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1379/2013 z dnia 11 grudnia 2013 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury, zmieniające rozporządzenia Rady (WE) nr 1184/2006 i (WE) nr 1224/2009 oraz uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000,
- rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 1337/2013 z dnia 13 grudnia 2013 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wskazania kraju pochodzenia lub miejsca pochodzenia świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, z owiec, kóz i drobiu,
- rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała (…)oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 ,
- Innych przepisów Unii Europejskiej odnoszących się do jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
- regulaminu organizacyjnego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze.
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Bogdan Karwowski |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2015-01-28 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Iwona Żakowiak |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2015-01-28 14:30:35 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: Tomasz Szular |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2015-01-28 14:30:37 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: Tomasz Szular |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2024-02-26 13:33:27 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 5156 raz(y) |
Dostęp do informacji publicznej
Zasady udostępniania informacji publicznej
Informacja publiczna nie zamieszczona na podmiotowej stronie Biuletynu Informacji Publicznej Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, jest udostępniana na wniosek, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (tj. Dz. U. z 2015 r., poz. 2058 z późn. zm.).
Zasady udostępniania informacji na wniosek
- Proszę wypełnić wniosek
- Wniosek należy przekazać do Wojewódzkiego Inspektoratu JHARS w jednej, z niżej wymienionych form:
- pocztą na adres:
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z/s w Zielonej Górze,
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra
- złożyć osobiście w Sekretariacie urzędu, adres jak powyżej, (I piętro pokój 118/2)
- przekazać faksem pod numer: (068) 325-30-62 wewn. 30
- przesłać pocztą elektroniczną na adres:
Termin i forma udzielana informacji publicznej
Udostępnienie informacji publicznej na wniosek następuje bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku. W przypadku, gdy informacja publiczna nie może być udostępniona w powyższym terminie, urząd powiadomi w tym terminie o powodach opóźnienia oraz o nowym terminie udzielenia informacji, nie dłuższym jednak niż 2 miesiące od dnia złożenia wniosku.
Udostępnienie informacji publicznej na wniosek następuje w sposób i w formie, jakie zostały określone we wniosku przez wnioskodawcę, chyba że środki techniczne, którymi dysponuje urząd uniemożliwiają udostępnienie informacji w określony we wniosku w sposób i w określonej formie.
Opłaty
Dostęp do informacji jest bezpłatny, z wyjątkiem sytuacji, gdy urząd w wyniku udostępnienia informacji publicznej na wniosek, ma ponieść dodatkowe koszty związane z określonym we wniosku sposobem udostępnienia lub koniecznością przekształcenia informacji w formę określoną we wniosku. Urząd może pobrać od wnioskodawcy opłatę w wysokości odpowiadającej poniesionym kosztom.
Dostęp do informacji jest bezpłatny, z wyjątkiem sytuacji, gdy urząd w wyniku udostępnienia informacji publicznej na wniosek, ma ponieść dodatkowe koszty związane z określonym we wniosku sposobem udostępnienia lub koniecznością przekształcenia informacji w formę określoną we wniosku. Urząd może pobrać od wnioskodawcy opłatę w wysokości odpowiadającej poniesionym kosztom.
W tym wypadku, urząd w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku powiadamia wnioskodawcę o wysokości opłaty.
Udostępnienie informacji, zgodnie z wnioskiem, następuje po upływie 14 dni od dnia powiadomienia wnioskodawcy, chyba że wnioskodawca dokona w tym terminie zmiany wniosku w zakresie sposobu lub formy udostępnienia informacji lub wycofa wniosek.
Odmowa udostępnienia informacji publicznej
Odmowa udostępnienia informacji publicznej oraz umorzenie postępowania o udostępnienie informacji publicznej, w przypadku określonym w art. 14 ust.2, następują w drodze decyzji Wojewódzkiego Inspektora JHARS. Wnioskodawcy przysługuje odwołanie, rozpatrywane w terminie 14 dni.
Udostępnieniu nie podlegają m.in. dane osobowe, informacje niejawne oraz tajemnice chronione ustawowo.
Odmowa udostępnienia informacji publicznej
Odmowa udostępnienia informacji publicznej oraz umorzenie postępowania o udostępnienie informacji publicznej, w przypadku określonym w art. 14 ust.2, następują w drodze decyzji Wojewódzkiego Inspektora JHARS. Wnioskodawcy przysługuje odwołanie, rozpatrywane w terminie 14 dni.
Udostępnieniu nie podlegają m.in. dane osobowe, informacje niejawne oraz tajemnice chronione ustawowo.
Załączniki
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Edyta Trojanowska-Jersz |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2015-01-27 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Edyta Trojanowska-Jersz |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2015-01-27 14:25:51 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: Tomasz Szular |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2015-01-27 14:27:50 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: Tomasz Szular |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2021-08-31 14:51:44 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 4184 raz(y) |
Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu
Administrator bezpieczeństwa informacji
Do zakresu działania Inspektora Ochrony Danych Osobowych należy realizacja zadań w zakresie ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych zawartych w systemach informatycznych Inspektoratu, w szczególności:
- podejmowanie stosownych działań zgodnie z „Polityką bezpieczeństwa” w przypadku wykrycia nieuprawnionego dostępu do bazy danych lub naruszenia zabezpieczenia danych, znajdujących się w systemie informatycznym;
- nadzór nad przestrzeganiem instrukcji określającej sposób zarządzania systemem informatycznym służącym do przetwarzania danych osobowych w Wojewódzkim Inspektoracie;
- prowadzenie rejestru zbiorów danych przetwarzanych przez administratora danych;
- niezwłoczne informowanie Administratora Danych lub osoby przez niego upoważnionej o przypadkach naruszenia przepisów ustawy o ochronie danych osobowych;
- nadzór i kontrola systemów informatycznych, służących do przetwarzania danych osobowych i osób przy nim zatrudnionych;
- wykonywanie zadań obronnych, obrony cywilnej i zarządzania kryzysowego stosownie do merytorycznego zakresu działania samodzielnego stanowiska;
- przekazywanie informacji i materiałów niezbędnych do planowania komórce właściwej ds. obronnych, obrony cywilnej i zarządzania kryzysowego;
- wykonywanie innych prac zlecanych przez Wojewódzkiego Inspektora.
E-mail:
Pobierz dane XML Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu Drukuj informację Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Bogdan Karwowski |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2015-01-27 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Bogdan Karwowski |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2015-01-27 14:05:32 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: Tomasz Szular |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2015-01-27 14:05:37 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: Tomasz Szular |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2024-11-26 09:34:16 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 4092 raz(y) |
Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu
Pełnomocnik ds. informacji niejawnych
Do zakresu działania Pełnomocnika do spraw Ochrony Informacji Niejawnych należy zapewnienie przestrzegania przepisów o ochronie informacji niejawnych, a w szczególności:
- zapewnienie ochrony informacji niejawnych, w tym ich ochrony fizycznej;
- zapewnienie ochrony systemów i sieci teleinformatycznych, w których są przetwarzane, przechowywane lub przekazywane informacje niejawne;
- kontrola ochrony informacji niejawnych oraz przestrzegania przepisów o ochronie tych informacji;
- okresowa kontrola ewidencji, materiałów i obiegu dokumentów;
- opracowywanie planu ochrony informacji niejawnych w jednostce organizacyjnej i nadzorowanie jego realizacji;
- szkolenie pracowników w zakresie ochrony informacji niejawnych;
- wykonywanie zadań obronnych, obrony cywilnej i zarządzania kryzysowego stosownie do merytorycznego zakresu działania samodzielnego stanowiska;
- przekazywanie informacji i materiałów niezbędnych do planowania komórce właściwej ds. obronnych, obrony cywilnej i zarządzania kryzysowego;
- wykonywanie innych prac zlecanych przez Wojewódzkiego Inspektora.
tel.: 68 325 30 62
Pobierz dane XML Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu Drukuj informację Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Bogdan Karwowski |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2015-01-27 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Bogdan Karwowski |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2015-01-27 13:58:34 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: Tomasz Szular |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2015-01-27 13:58:39 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: Tomasz Szular |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2024-11-26 09:33:41 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 3641 raz(y) |
Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu
Pełnomocnik ds. systemu zarządzania jakością
Do zakresu działania Pełnomocnika do spraw Systemu Zarządzania Jakością należy:
- wykonywanie prac związanych z wdrożeniem i utrzymaniem Systemu Zarządzania Jakością;
- współpraca ze wszystkimi wydziałami w obszarze wdrażania Systemu Zarządzania Jakością i zespołami powołanymi w tym celu;
- przeprowadzanie szkoleń pracowników Wojewódzkiego Inspektoratu w zakresie Systemu Zarządzania Jakością;
- nadzór nad realizacją Polityki Jakości Inspektoratu;
- bieżące czynności związane z korygowaniem i zmianami dotyczącymi Systemu Zarządzania Jakością;
- sporządzanie i realizacja planu audytów wewnętrznych;
- analiza wyników audytów i sporządzanie raportów;
- nadzorowanie wdrażania działań korygujących i zapobiegawczych;
- przygotowanie planu przeglądu zarządzania, nadzór nad jego wykonaniem i sporządzenie raportu;
- ocena skuteczności przeprowadzonych szkoleń;
- wykonywanie zadań obronnych, obrony cywilnej i zarządzania kryzysowego stosownie do merytorycznego zakresu działania samodzielnego stanowiska;
- przekazywanie informacji i materiałów niezbędnych do planowania komórce właściwej ds. obronnych, obrony cywilnej i zarządzania kryzysowego;
- wykonywanie innych prac zlecanych przez Wojewódzkiego Inspektora.
E-mail:
tel.: 68 325 30 62
Pobierz dane XML Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu Drukuj informację Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Bogdan Karwowski |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2015-01-27 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Bogdan Karwowski |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2015-01-27 13:55:39 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: Tomasz Szular |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2015-01-27 13:55:45 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: Tomasz Szular |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2024-11-26 09:20:53 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 3734 raz(y) |
Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu
Akapit nr 1 - brak tytułu
Do zakresu działania Oddziału w Rzepinie należy w szczególności:
- udział w opracowywaniu projektów planów pracy Wojewódzkiego Inspektoratu w zakresie realizacji zadań ustawowych Inspekcji;
- dokonywanie oceny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, pobieranie próbek, wydawanie w imieniu organu Świadectw Jakości Handlowej;
- przeprowadzanie kontroli planowych i pozaplanowych artykułów rolno-spożywczych, w tym wywożonych za granicę i przywożonych z zagranicy, w zakresie: produkcji, obrotu oraz warunków składowania i transportu;
- prowadzenie spraw związanych z eksportem artykułów rolno-spożywczych do państw trzecich, w tym wydawanie dokumentów potwierdzających zgłoszenie objęcia artykułów procedurą wywozu;
- sprawowanie nadzoru nad wprowadzaniem do obrotu nawozów, nawozów oznaczonych znakiem „Nawóz WE” i środków wspomagających uprawę roślin;
- kontrola świeżych owoców i warzyw na zgodność z przepisami UE, na rynku wewnętrznym oraz w imporcie i eksporcie;
- kontrola warunków techniczno-technologicznych do produkcji win lub napojów winiarskich, w celu wydania Opinii;
- wykonywanie czynności kontrolnych związanych z realizacją zadań delegowanych;
- nadzór nad prawidłowością klasyfikacji tusz wieprzowych oraz półtusz wołowych w systemie EUROP;
- nadzór nad mięsem wołowym pochodzenia płci męskiej, objętym specjalnymi refundacjami wywozowymi;
- opracowywanie okresowych sprawozdań statystycznych i zestawień z zakresu pracy wydziału;
- prowadzenie rejestrów w zakresie prac wydziału;
- prowadzenie postępowania administracyjnego oraz przygotowanie projektów postanowień, decyzji administracyjnych w ramach prowadzonych spraw;
- prowadzenie spraw związanych ze skargami i wnioskami wpływającymi do Wojewódzkiego Inspektora;
- kontrola pracy rzeczoznawców wpisanych do rejestru prowadzonego przez Wojewódzkiego Inspektora;
- kontrola zgodności procesu wytwarzania produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowaną tradycyjną specjalnością ze specyfikacją, wydawanie w imieniu organu świadectw Jakości Handlowej;
- prowadzenie punktu konsultacyjno-informacyjnego w zakresie przepisów prawnych dotyczących urzędowej kontroli żywności;
- przygotowanie materiałów pomocniczych w zakresie szkoleń organizowanych przez Inspektorat oraz zaświadczeń dla uczestników szkoleń;
- wykonywanie innych prac zlecanych przez Wojewódzkiego Inspektora.
E-mail:
tel.: 95 759 64 35
Pobierz dane XML Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu Drukuj informację Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Bogdan Karwowski |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2015-01-27 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Bogdan Karwowski |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2015-01-27 08:56:28 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: Tomasz Szular |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2015-01-27 08:56:31 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: Tomasz Szular |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2024-11-26 09:36:44 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 4649 raz(y) |
Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu
Wydział Kontroli
Do zakresu działania Wydziału Kontroli należy w szczególności:
- opracowywanie projektów planów pracy Wojewódzkiego Inspektoratu w zakresie realizacji zadań ustawowych Inspekcji;
- dokonywanie oceny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, pobieranie próbek, wydawanie w imieniu organu Świadectw Jakości Handlowej;
- przeprowadzanie kontroli planowych i pozaplanowych artykułów rolno-spożywczych, w tym wywożonych za granicę i przywożonych z zagranicy, w zakresie: produkcji, obrotu oraz warunków składowania i transportu;
- prowadzenie spraw związanych z eksportem artykułów rolno-spożywczych do państw trzecich, w tym wydawanie dokumentów potwierdzających zgłoszenie objęcia artykułów procedurą wywozu;
- sprawowanie nadzoru nad wprowadzaniem do obrotu nawozów, nawozów oznaczonych znakiem „Nawóz WE” i środków wspomagających uprawę roślin;
- kontrola świeżych owoców i warzyw na zgodność z przepisami UE, na rynku wewnętrznym oraz w imporcie i eksporcie;
- kontrola warunków techniczno-technologicznych do produkcji win lub napojów winiarskich, w celu wydania Opinii;
- wykonywanie czynności kontrolnych związanych z realizacją zadań delegowanych;
- nadzór nad prawidłowością klasyfikacji tusz wieprzowych oraz półtusz wołowych w systemie EUROP;
- nadzór nad mięsem wołowym pochodzenia płci męskiej, objętym specjalnymi refundacjami wywozowymi;
- opracowywanie okresowych sprawozdań statystycznych i zestawień z zakresu pracy wydziału;
- prowadzenie rejestrów w zakresie prac wydziału;
- prowadzenie postępowania administracyjnego oraz przygotowanie projektów postanowień, decyzji administracyjnych w ramach prowadzonych spraw;
- prowadzenie spraw związanych ze skargami i wnioskami wpływającymi do Wojewódzkiego Inspektora;
- kontrola pracy rzeczoznawców wpisanych do rejestru prowadzonego przez Wojewódzkiego Inspektora;
- kontrola zgodności procesu wytwarzania produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowaną tradycyjną specjalnością ze specyfikacją, wydawanie w imieniu organu świadectw Jakości Handlowej;
- prowadzenie punktu konsultacyjno-informacyjnego w zakresie przepisów prawnych dotyczących urzędowej kontroli żywności;
- przygotowanie materiałów pomocniczych w zakresie szkoleń organizowanych przez Inspektorat oraz zaświadczeń dla uczestników szkoleń;
- wykonywanie innych prac zlecanych przez Wojewódzkiego Inspektora.
E-mail:
tel.: 68 325 30 62 wewn. 24
Pobierz dane XML Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu Drukuj informację Struktura organizacyjna Wojewódzkiego Inspektoratu
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Bogdan Karwowski |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2015-01-27 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Bogdan Karwowski |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2015-01-27 08:48:49 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: Tomasz Szular |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2015-01-27 08:48:59 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: Tomasz Szular |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2024-11-26 09:18:50 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 4195 raz(y) |